Redesign data acquisitiesysteem – hoe een mission impossible toch possible werd

Zoals je weet, zijn we bij PCB Solutions gespecialiseerd in het ontwerp (design) en herontwerp (redesign) van PCB-opstellingen. Complexe projecten, we love them! Daarom vertel ik je graag over een door ons ontworpen en uitgevoerde redesign van een data-acquisitiesysteem.

Inefficiënt concept

Een bedrijf uit de nucleaire sector zat met de handen in het haar. Ze beschikten over een signaalverwerkingseenheid als interconnectie voor de data-acquisitieopstelling. Jaren geleden maakte de klant zelf de proof of conceptStap voor stap werd het systeem opgebouwd en uitgebreid, maar door de modulaire opbouw en meerdere aanpassingen ontstond een inefficiënt, moeilijk te reproduceren concept.

Op naar een efficiënter PCB-concept

Het bestaande printplatensysteem redesignen was niet zozeer het issue. Wel dienden we met heel wat zaken rekening te houden.

  • De acquisitiekaart was aan een grondige update toe. De kaart in deze opstelling is intussen niet meer verkrijgbaar en kan niet meer worden gebruikt in een hedendaagse PC.
  • Een wirwar aan bekabeling en meerdere PCB’s maakten de opstelling log en complex.
  • De klant verkoos om de reeds gebruikte circuits zoveel mogelijk te hergebruiken.
  • Alles diende verwerkt te worden tot slechts 1 PCB voor de signaalverwerking en 1 PCB voor het universeel inzetbare voedingsgedeelte.
  • Het geheel diende achteraf makkelijk in een 19” rack te worden ingebouwd.

De klant had een duidelijk beeld over de functionaliteiten van de nieuwe opstelling, echter was de weg ernaartoe niet helemaal helder. Daarom gingen we samen rond de tafel zitten om het ganse proces uit te tekenen.

Nieuwe PCB-opstelling: makkelijke reproductie, meer uitbreidingsopties

Na wat research en testing bouwden we een eerste prototype met het oogmerk op efficiëntie, makkelijke reproductie en meer uitbreidingsopties. Als klap op de vuurpijl konden we ook nog betere signaal/ruisprestaties bieden. Dit extraatje was mogelijk dankzij een geïntegreerde opbouw van het gehele circuit en de meest efficiënte plaatsing van de componenten. Voor de indicatoren is er gebruik gemaakt van LED-lichttubes om de bekabeling verder te beperken.

Deze testopstelling werd enthousiast onthaald en goedgekeurd door de klant. De reproductie van nog 5 toestellen kreeg groen licht.

Met trots kan ik vertellen dat we erin geslaagd zijn om de redesign geheel volgens de voorwaarden van de klant te realiseren.

Warme ontvangst en leerrijke rondleiding

Ondanks dat ik er een punt van maak om de afgewerkte producten gratis te leveren bij klanten die in de buurt gevestigd zijn, wilde deze enthousiaste klant zijn bestelling graag zelf komen afhalen. Hij was namelijk erg benieuwd naar onze werking en wilde graag een kijkje komen nemen.

De koffie stond klaar bij aankomst en Rudy, de technisch verantwoordelijke, gaf een rondleiding en een woordje uitleg bij ons machinepark. De klant kon onder meer de pick & place machines aan het werk zien.

De dag nadien kreeg ik van de klant een mailtje:

“Het bezoek was heel leerrijk en ik wil bij deze Rudy bedanken voor de warme ontvangst en goede uitleg. Zoals aan Rudy gemeld ontbrak er nog iets belangrijks aan de behuizing … een PCB Solutions-sticker.  Als je mij in de toekomst een zestal stickers kan bezorgen dan wil ik deze met alle plezier op de behuizing kleven.”

Een compliment om ter harte te nemen natuurlijk. En die stickers: zoals je op de foto kunt zien, is dat ook in orde!

Ik ben een gelukkige vrouw en megatrots op mijn team!

Nood aan een sparringpartner voor je PCB-issue?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Similar Posts